Jump to content

Idehaza is elérhető lesz a vérnyomásmérés és EKG-funkció a Samsung okosóráinál

2021. 02. 04. 09:54

A dél-koreai vállalat bemutatta a Samsung Health Monitor alkalmazását, amellyel a felhasználók követhetik egészségi állapotuk alakulását és könnyebben elérhetik egyéni céljaikat. Az applikáció 31 országban, köztük Magyarországon február 22-én mutatkozik be. A Galaxy Watch3 és Galaxy Watch Active2 felhasználók pedig ezentúl vérnyomás- és EKG mérésre is használhatják eszközüket.

A Health Monitor alkalmazás 2020 decemberében kapta meg a CE-jelölést, így a szolgáltatás kiterjedhet a 28 EU-tagországra. A CE-jelölés egy hivatalos tanúsítvány, amely azt mutatja, hogy a kérdéses termék megfelel az Európai Unió biztonsági-, egészségügyi- és környezetvédelmi előírásainak.

Az alkalmazás hitelesítésével Magyarország mellett számos európai országban élők is használhatják a fejlett vérnyomásmérési és EKG-funkciókat. Az új applikáció továbbá megjelenik Chilében, Indonéziában és az Egyesült Arab Emírségekben is, ezzel összesen 31 új országban debütál.

„A Samsung Health Monitort tavaly júniusi indulása óta csaknem egymillióan használták az egészségük figyelésére” – emelte ki TaeJong Jay Yang, a mobilkommunikációs üzletág alelnöke és az egészségügyi csapat vezetője.

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás gyakran kapcsolódik különböző agyi-, vese- vagy szívbetegségekhez, ha pedig nem kezelik, akár stroke-hoz és koszorúér-betegséghez is vezethet. A Galaxy okosórák képesek vérnyomásadatok rögzítésére a Health Monitor alkalmazáson keresztül, így a felhasználók teljesebb képet kaphatnak az egészégi állapotukról és ennek ismeretében élhetik az életüket.

A Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 készülék hagyományos mandzsettával való kalibrálása után bármikor egyszerűen kiválasztható a vérnyomásmérés funkció. A készülék pulzushullám-elemzéssel mér, amit a pulzusmérő érzékelő segítségével követ nyomon. Ezután a program a kalibrációs érték és a vérnyomásváltozás különbségéből határozza meg a vérnyomásértéket.

A vérnyomásmérés elvégzése nyugalmi állapotban, a hagyományos mandzsettás méréshez hasonló módon ajánlott, és nem ajánlott edzés, dohányzás vagy alkoholos ital fogyasztása közben. Ugyanakkor kiemelte a cég, hogy a vérnyomásmérés vagy a Health Monitor alkalmazás nem alkalmas a magas vérnyomás és egyéb betegségek diagnosztizálására, vagy a szívroham jeleinek vizsgálatára. Nem helyettesíti a képzett egészségügyi szakemberek által végzett hagyományos vizsgálatokat.

EKG-funkció

Becslések szerint világszerte körülbelül 33,5 millió embert érint a pitvarfibrilláció, amely a kóros szívritmus gyakori formája. Mindez gyakran okoz további szövődményeket, akár vérrögöket, szívmegállást vagy stroke-ot.

Az EKG-funkció a szív elektromos aktivitásának elemzésével működik a Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 érzékelőin keresztül. A Health Monitor alkalmazás megnyitásával a felhasználók kényelmes ülő helyzetben, az óra stabil rögzítése után végezhetik el a mérést. Az alkart sík felületen pihentetve elég a másik kéz egy ujját az okosóra felső gombjára helyezni, és ott tartani 30 másodpercen keresztül.

A program megméri a pulzust és a szívritmust, amelyeket vagy Szinuszritmus (normális, rendes szívverés) vagy AFib (szabálytalan szívritmus) kategóriába sorol - írja az iotzona.hu.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)