Jump to content

Digitális oltásigazolványt kapnak a svédek

2021. 03. 16. 15:34

A skandináv országban élők június elejétől az okostelefonjukon tárolt digitális igazolással is bizonyíthatják, hogy beoltották őket a Covid-19 ellen.

Az igazolás elérhető lesz egy, az útlevelükre ragasztott NFC-matricán keresztül is. A tervezett szisztéma sokoldalúságát dicsérte a svéd digitális fejlődésért felelős miniszter is.

Anders Ygeman arra számít, hogy a jövőben más országok és az utazási irodák is kötelezővé tehetik a vakcináció megtörténtét bizonyító nemzetközi igazolást.

Az igazolvány egyes rendezvényeken való részvételhez vagy a különböző szolgáltatások igénybevételéhez is szükséges lehet a skandináv országban, fejtette ki a miniszter. Hozzátette azonban, hogy gondoskodniuk kell arról is, hogy ne érhesse hátrány azt, aki nem kaphatja meg az oltást.

Az okostelefonon tárolt verzió és az NFC-matrica mellett a digitális pénztárca és a postán küldött, papíralapú igazolás is működik majd. A útlevélre ragasztott matricához titkosítás is társul, így a határállomásokon mód van ezek érvényességének ellenőrzésére - írja az iotzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)