Jump to content

Megalkották a bőrbe injektálható mikrochipet

2021. 06. 04. 11:04

Az eddigi legkisebb, összesen egy chipből álló rendszert a New York-i Columbia Egyetem mérnökei fejlesztették ki. A működő elektromos áramkör csak mikroszkóp alatt látható, és hozzájárulhat a testbe juttatható, egészségügyi paramétereket monitorozó eszközök kifejlesztéséhez.

A különböző beültethető mikrochipek révén monitorozhatók és feltérképezhetők az egészségügyi paraméterek, ami segíthet a betegségek kezelésében. A technológia ily módon is átformálhatja az egészségügyet, és emberek millióinak javíthatja az életminőségét.

Ezért is került a kutatások középpontjába a vezeték nélküli, parányi, testbe ültethető rendszerek fejlesztése, amelyek valós időben, adott helyen történő élettani megfigyelésre képesek. Ilyen orvosdiagnosztikai készülékkel precízebben nyomon követhetők lennének az olyan élettani funkciók, mint például a testhőmérséklet, a vérnyomás, a vércukorszint vagy a légzés.

Az eddigi, hagyományosan beültetett, apró számítógépek a működésükhöz szükséges kiegészítők miatt nagy helyet igényeltek. A trendek ugyanakkor az elektronikai komponensek egyre nagyobb integrációja felé mutattak, ahogy egyre több funkció került magára az integrált áramkörre.

Távoli helyekre is eljut

A kutatók beszámolója szerint az általuk kifejlesztett rendszer térfogata kisebb, mint 0,1 köbmilliméter, a porszem méretű szerkezet csak mikroszkóp alatt látszik. A csapat ultrahangot használ a vezeték nélküli töltéshez és a kommunikációhoz.

A május elején a Science Advances portálon közzétett vizsgálatban a tudósok a létező legkisebb működő chipet akarták megalkotni – számolt be róla a projekt vezetője. Ken Shepard szerint új ötlet, hogy technológiájuk önmagában funkcionáló elektronikai rendszerként működik. A forradalminak nevezett fejlesztés révén vezeték nélküli, miniatűr, beültethető eszközök hozhatók létre, melyek változatos paramétereket érzékelnek, és akár klinikai vizsgálatokban, akár később a gyógyításban helyet kaphatnak.

A szerkezet különleges kialakítása Chen Si, az egyetem doktori iskolájának tanulója nevéhez fűződik. Ő felelős azért, hogy a kis eszközben arányaiban számos funkció helyet kaphatott. A hagyományos rádiófrekvenciás kapcsolat a nagy hullámhosszúság miatt az apró készüléknél nem jöhetett szóba. Az ultrahang-frekvencia sokkal rövidebb hullámhosszai viszont lehetővé tették, hogy ezt használják a rendszer áramellátására és az azzal való kommunikációra. A kommunikációhoz szükséges „antenna” a szerkezet tetején kapott helyet.

A beültethető vagy beinjektálható eszközt Tajvanon gyártották, de néhány módosítást az Egyesült Államokban hajtottak végre rajta. Az elsőként elkészült mikrochip a testhőmérsékletet méri, de folyik a kutatás a további lehetséges funkciókkal kapcsolatban - írja az iotzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)