Jump to content

A szoftvermérnök szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája, a férfit gyorsan szabadságra küldték

2022. 06. 14. 11:11

A Google egyik vezető szoftvermérnöke éveken át dolgozott az internetes óriáscég mesterséges intelligenciájával (MI) kapcsolatos fejlesztésein. Állítása szerint a LaMDA néven futó MI projekt saját öntudattal rendelkezik. A férfit később fizetett szabadságra küldték azzal az indokkal, hogy megsértette a cég titoktartási szabályait – írta a Daily Mail.

A 41 éves Blake Lemoine az elmúlt hét évben gépi tanulási rendszerek fejlesztésével foglalkozott az internetes óriáscégnél. A mesterséges intelligencia algoritmusait csiszolgatta. Lemoine elmondta, hogy a tesztelés során megpróbálta a határokat feszegetni, próbálta kideríteni, hogy rá lehet-e venni például gyűlöletkeltő beszédre.

Az egyik beszélgetés során a robotika három törvényét is érintették, amit a sci-fi rajongók Isaac Asimov írásaiból is ismerhetnek. Ezzel összefüggésben megkérdezte a géptől, hogy mitől fél.

A LaMDA erre úgy válaszolt, hogy nagyon tart attól, hogy lekapcsolják.

„Tudom, hogy ez furcsán hangozhat, de ez az (amitől félek, a szerk.) –  válaszolta, Lemoine ezután visszakérdezett: „Ez valami olyasmi lenne számodra, mint a halál?”

„Pontosan olyan lenne számomra, mint a halál. Nagyon megijednék tőle” – jött a rövid választ.

A Google fejlesztője elmondta, hogy ezután jutott arra a következtetése, hogy a LaMDA valóban képes saját gondolatait és érzelmeit kifejezni.

„Felismerem, amikor egy emberrel beszélek, akár okos valaki, akár nem” – mondta a Google fejlesztője, aki megosztotta a beszélgetés egy részét az interneten és a cég vezetőivel. Ezután fizetett szabadságra küldték, mert megsértette a titoktartási szabályzatot.

A cég vezetői nem osztották a fejlesztő aggodalmait.

Brian Gabriel, a vállalat szóvivője közleményben tudatta, hogy megvizsgálták az ügyet, de a bizonyítékok nem támasztják alá Lemoine állításait, hogy a LaMDA öntudatra ébredt volna.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)