Jump to content

Fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen

2023. 11. 30. 14:27

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy 300 millió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált  - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint 229,37 millió forintból - a többek között gyomortükrözésre használt - videógasztroszkópokat, - a vastagbéltükrözésnél alkalmazott - videókolonoszkópokat, illetve ezekhez szükséges vizsgálati kiegészítőket és informatikai berendezéseket állítottak üzembe. Emellett vásároltak az eszközök tisztítását végző endoszkópmosó-berendezéseket is.
Az SZTE belgyógyászati klinikájának Kálvária sugárúti telephelyén a járóbeteg szakellátást szolgáló endoszkópos laborokat alakítottak ki 57,31 millió forintból. A felújítást követően 230 négyzetméteren már korszerű gasztroszkópos, illetve kolonoszkópos ambulancia fogadja a pácienseket, betegváróval és mosdókkal, a mozgássérültek számára akadálymentesített mosdóval.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbetegként vehetik igénybe a páciensek, csökkentve ezzel a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát. Tervezhetőbbé és magasabb színvonalúvá vált az ellátást, komfortosabbá téve a tápcsatornai betegségek diagnózisához, illetve szűréséhez nélkülözhetetlen vizsgálatokat.

(Forrás: biokalauz.co.hu;egeszsegmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)