Jump to content

Itt a tavasz, itt az ételmérgezések időszaka – mit kerülj el, ha meg akarod úszni szárazon? I.rész

2018. 04. 19. 09:00

Tavasszal felpezsdül az élet, és a társasági események kavalkádjában az ember könnyebben bólint rá a közös étkezésekre is. A Business Insider azonban összegyűjtötte egy ételmérgezési szakemberrel karöltve, hogy mit szabad és mit nem szabad rendelni vagy felszolgálni, ha boldog lezárást akarunk.

Tavasszal a szervezet energiaigénye egy kicsit megnövekszik, elvégre a tavaszi fáradtságból fakadó örökös tápanyaghiányt pótolni kell. De nem csak a növekvő étvágy, hanem a felpezsdült társasági élet is ott rejtőzik az ételmérgezés hátterében.

Első blikkre furcsán hangzik az összefüggés, de gondoljunk csak bele, a barátokkal, párral töltött este során gyakran kötünk ki étteremben vagy épp otthon a konyhában vacsit főzve. Egy-egy izgalmas fogásnak, pedig ki tudna nemet mondani? Nos, itt kezdődik a baj. Bill Marler, az ételmérgezések szakértője, több évtizedes tapasztalatával, azonban helyre teszi a dolgokat. Már ami a mit szabad és mit nem ételeket illeti.

Nyers víz

Itthon még nem éli virágkorát, de külföldön már annál inkább divatba jött a nyers víz. A San Franciscoból induló trend hamar meghódította az Egyesült Államokat. Az első időszakban a törzsvásárlói kör azokból tevődött ki, akik az általuk nem megfelelőnek tartott csapvíz alternatívájaként kezdték el fogyasztani.

kereslet és a kínálat oldal igen hamar egymásra találta a csapvíz-szkeptikusok és a LiveWater nevű cég képében. A hangzatos nevű vállalkozás azt hirdeti, hogy nyers vizük természetes, maga az egészség forrása. Weboldalukról szerencsére az is kiderült, hogy mitől olyan különleges a nyers víz néven elhíresült ital. A nyers víz nem más, mint nyers víz. Tehát a természetben előforduló, természetes forrásokból begyűjtött, és palackozott víz, ami nem esik át tisztításon vagy baktériumszűrésen.

Maler a nyers víz őrületről azt mondta a Business Insidernek, hogy „szinte minden, ami megbetegíthet bennünket, az megtalálható a nyers vízben.” A legtisztább patakokból származó víz is tartalmazhat állati székletet, giardia vírust, ami bélbetegséget okoz és hányást, hasmenést okoz. De az E. coli, a kolera és a hepatitis A is fellelhető a raw vízben. Utóbbi kórok tavaly 20 halálesetet okoztak.

Kezeletlen liszt, nyers liszt

Szintén a raw diéta egyik eleme a nyers liszt, ami nagy népszerűségnek örvend bizonyos körökben. Marler azonban ettől is óva int, mondván, számtalan baktériumot hordoz magában ilyen formában a liszt.

A New England Journal of Medicine fogyasztói jelentése szerint 2015 végétől 2016 szeptemberéig több tucat ember fertőződött meg világszerte. 24 országból 56 ember esetében jelentettek a szakemberek E. coli fertőzést, amiért a nyers liszt fogyasztása okolható.

Marler szerint, míg a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a nyers tojás a legnagyobb fenyegetés a szervezetre, addig a nyers liszt is ugyan úgy bűnös lehet. Ráadásul nem is kell megenned, az is elég a fertőzéshez, ha nem mosol kezet, miután nyers liszttel dolgoztál.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com, publicdomainpictures.net)