Jump to content

Karácsonyi kalóriaharc: kalóriaspóroló reggelik

2018. 12. 10. 16:05

Az ünnepi időszakban diétázni szinte lehetetlen, így, ha minden kötél szakad, és a családi jövésmenésben naponta négyszer kell ebédelni, akkor érdemes a többi étkezésen spórolni a kalóriát, legalábbis, ha nem hat kiló pluszban akarod zárni az óévet.

A napi kalóriabevitel sok mindentől függ, de ha maradunk az általánosságnál, akkor egy felnőtt napi kalóriaigénye, nyolc óra ülőmunka mellett 1500-2000 kalória. Férfiak és a nők esetében is. Az az 500 kalória a szervezeti sajátosságok számlájára írható, mert van, akinek 2000 kalória pontosan úgy épül be és raktározódik, dolgozódik fel, mint másnak az 1500. Magyarán, ők ehetnek többet büntetlenül.

500 kalóriás reggeli

Mivel karácsony tájékán a fakírokat megszégyenítő önfegyelemmel is nehéz a második napon is nemet mondani a tucatnyi gőzölgő finomságra, így nem marad más hátra, mint a kalóriák kurtítása minden egyéb fronton. Kiváló alkalom erre a reggeli.

A borongós decemberi időszakban az ember teste szinte könyörög a zsírban tocsogó, cukorral és mesterséges ízfokozókkal teli ételekért, ami valahol az evolúció számlájára írandó, lévén, hogy így készíti fel a szervezetet a hideg túlélésére. No, de, ha ennek gátat szabunk, és a szükséges tápanyagokat egy kevéssé ízes, ámde ugyanolyan laktató, sőt, még egészségesebb verzióban kivitelezzük, azzal már megspórolunk magunknak egy csomó plusz kalóriát a reggeli során.

Ennek fényében, a kolbászt, az előző estéről megmaradt, csábosan kacsingató rántott húst, az egészségesnek eladott, ámde 100 grammonként 22 gramm cukrot tartalmazó reggeliző termékeket jobb ignorálni az ünnepek alatt. Meg úgy am block is.

Egy szó, mint száz. Az 500 kalóriás, ámde tápláló és laktató reggeli titka, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek, a sonkák, a zsírszegény túrók és sajtok, natúr joghurtok, cukormentes zabpelyhek országából érkezzenek a hozzávalók.

Ne hidd, hogy úri huncutság!

Attól, mert mindenhonnan a teljes kiőrlésű termékek imádata folyik, nem csak egy újabb hóbortról van szó. Ebben a cikkben, részletesen utánajártunk annak, hogy miért ajánlják annyira a dietetikusok a már említett péksüteményeket.

Tehát, ha az ünnepi kajadömping során mentenéd a menthetőt, igyekezz a reggelidet az alábbiakból összeállítani:

- teljes kiőrlésű vagy sokmagvas kenyér (attól, mert barnás, még nem lesz félbarna vagy teljes kiőrlésű!), 2 szelet

- alacsony zsírtartalmú sajtkrém (a vajakból nem ajánlatos sokat enni, mert magas zsírtatalmúak)

- 3-4 szelet magas hústartalmú sonka (a szalámi nem jó választás, mert nagyon zsíros, a párizsit pedig hústartalmilag nem az igazi)

- zöldségek minden mennyiségben

- natúr joghurt (érdemes a bio termékek közül válogatni, mert legtöbbjük természetes módon, cukormentesen kerül a boltok polcaira)

- zabpehely (nem, nem az előre elkészített, hanem az általad készíthető)

Ami, az italt illeti, a gyümölcslevek közül csak a frissen, áltatlad facsart levek a jók, mert a bolti italokban elképesztő mennyiségű cukor található. Például, gyártótól függően, egy pohár narancslében, akár 40 gramm cukor is lehet. Ha nem bírsz lemondani a kávéról, a cukrot cseréld steviára a tejet pedig mandulatejre.

Egészségesen enni, tudatosan enni, nem kiváltság, nem úrizálás, csak a tested tiszteletben tartása. Erről, az ünnepek alatt se feledkezz meg!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)