Jump to content

Ébrenlét, aluszékonyság - mi is az az alvászavar?

2018. 05. 22. 17:05

Nyugtalanul alszol? Több órás alvás után is fáradtan ébredsz? Napközben aluszékony vagy? Magas a vérnyomásod? Lehangolt, fáradt vagy egész nap? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor lehetséges, hogy alvászavarban szenvedsz.

Amikor valaki álmos, elalszik és reggel még álmosabban ébred, mint amikor lefeküdt, akkor az alvás folyamatával valami baj van. Ez egy gyakori panasz - mondta Dr. Szakács Zoltán neurológus főorvos a Kosár című műsorban.

Kell a folyamatos hét óra

Akkor jó az alvás, ha másnap reggel kipihenten ébredünk, és ha az egész ébren töltött nappali időben frissek vagyunk. Ezt az állapotot egy felnőtt ember körülbelül 7-7 és fél órás, zavartalan alvás után éri el.

Minimálisan 5 óra az az alvásigény, amelyet teljesíteni kell ahhoz, hogy a másnapi döntéshozatalunkban, a bonyolult feladatok gyors megoldási képességében ne sérüljünk. Nem véletlen, hogy háború idején a katonáknál is 5 órát írnak elő - mondta a tette hozzá a főorvos.

Az alvásnak nemcsak a mennyisége, de a folyamatossága is fontos. Vannak olyan betegségek, amelyek tönkreteszik a folyamatot, és annak ellenére, hogy alszunk, mégis fáradtak és álmosak vagyunk nappal.

Könnyen jöhet a betegség

Az alvási apnoé fő tünete, hogy a páciensek éjszaka igen hangosan horkolnak, ami légzésszünetekkel is társul - mutatott rá Dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető-helyettese.

Alvás közben többször leáll a légzés, ami akár 10 másodpercig is tarthat, utána pedig hangos horkantás következik, majd folytatódik a horkolásos alvás. Ez óránként akár hússzor, harmincszor is megismétlődhet.

Az alvási apnoé, a fuldoklás, az oxigénhiány ismétlődése révén, éjjel jelentkező magas vérnyomást okoz, amelyet nagyon nehéz kezelni.

Éjjel szívritmuszavarok jelentkezhetnek, és kialakulhat akár a szív, akár az agy keringészavara. Lélegezni kell, éjjel is, de ha nem tesszük, akkor annak következményei lesznek, először az oxigénhiányra érzékeny szerveinkben - fejtette ki Dr. Szakács Zoltán.

Az alvási apnoé lehet az egyik okozója a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek, a szorongásnak, a depressziónak és a memóriaproblémáknak.

Orvoshoz kell fordulni

Olyan is előfordulhat, hogy a lábak 30-40 másodpercenként ütemesen mozognak, és tönkreteszik az alvás folyamatát, ami néha elalvászavart is okoz.

Furcsa érzés alakul ki a végtagokban, főleg a lábban, ezért meg kell azt dörzsölgetni, mozgatni. Ehhez az állapothoz agyi vashiány vagy az idegszálak károsodása vezet - emelte ki a főorvos.

A periodikus lábmozgászavar tünetként általában úgy jelentkezik, hogy gyakran forgunk, az ágyban, összegyűrjük a lepedőt, a sok mozgás pedig az alvás folyamatának tönkremenetelét mutatja. Ha az alvás nem folyamatos, akkor valami zavarja, amit meg kell vizsgálni egy alváslaboratóriumban.

Alvási problémák esetén érdemes a háziorvoshoz fordulni, amivel rengeteg betegséget lehet megelőzni és sokkal jobb életminőséget lehet elérni.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)