Jump to content

Antidepresszáns helyett falj banánt!

2016. 10. 20. 16:50

A csokoládé trónkövetelője sárga héjban érkezik a messzi trópusokról, mosolyt és jókedvet hozva az emberek mindennapjába. Bizony a banán a legtermészetesebb antidepresszáns, és boldogságforrás, ami még a csoki nyújtotta jó kedvet is felülmúlja, és nem hizlal!

Valójában minden mindennel összefügg, így butaság volna azt hinni, hogy pont a betevő falat ne befolyásolná hangulatunkat. Sőt vannak kifejezetten olyan ételek, amelyek a jó kedvért felelősek, ilyen például a gránátalma, a csoki, és a banán, többek között.

A banán, ami a gyümölcsök csapatát erősíti, gyorsan lebomlik a szervezetben (a gyomorból 110 perc alatt kiürül), s mivel tele van vitaminnal és ásványi anyag (A-, B-, C-, U-, E-vitamin, vas, réz, jód, mangán, kálium és foszfor), valóságos energialöketet ad, így sportolás előtt érdemes megenni egyet az energiaszelet helyett. Szénhidráttartama magas, de nem a rosszabbik fajtából, ugyanis a gyorsan felszívódók közé tartozik.

A fentiekből következik, hogy nagy mennyiségű energiát ad már egyetlen szem is, ám ami még jobb, hogy a boldogsághormon termelést is hasonlóan felpörgeti. A magas mennyiségben fellelhető kálium és B-vitamin a kiegyensúlyozott idegrendszer kulcsa a legfrissebb kutatások pedig arról számolnak be, hogy a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, tehát a boldogságért felelős hormon megsokszorozódását. A szerotonin hormon hangulatjavító, lazító, alvást elősegítő, depresszióellenes, fájdalomcsillapító, motiváló hatású, ugyanakkor a szénhidrátéhséget is tompítja. Testünk a triptofán aminosavból és a B6-vitaminból állítja elő, amire a banán vagy csokoládéevéssel rásegíthetünk.

Az alacsony szerotonin szint a negatív gondolatok, érzések mágnese, ha pedig teljesen eltűnik a szervezetből jó időre akkor szorongás és depresszió alakulhat ki. A szerotonin szint csökkenése egyébként az állandó éhségérzettel társul.

Tehát, ha gyógyszerek vagy vény nélküli, természetes nyugtatók helyett tényleg szervezetbarát lazulás elősegítőre váltanál, irány a gyümölcsstand és nyalábolj fel néhány banánt.

(Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu | Kép: pixabay.com)