Jump to content

5 bizarr dolog, amit a szerelem művel a testtel

2018. 02. 15. 15:00

A tegnap Valentin-nap margójára néhány érdekességet a szerelem háza tárjáról, amiről sokan azt mondják olyan, akárcsak a drog. Pedig valójában a szerelem sokkal intenzívebb dolgokat képes produkálni, minden romantikus képzelgést sutba dobva, csupán a hormonok mezsgyéjén tekintve a tények felé.

Amikor szerelembe esünk, az agyunkat millióni vegyület önti el, amelyek aztán test szerte vándorolnak, és fejti ki változatosabbnál változatosabb hatásukat. Jó példa erre az a bizonyos testet megborzongató érzés, amikor megérinti azt a szerelemes kéz, vagy épp az a „high" érzés, ami azután marad, hogy azzal a bizonyos nagy Ő-vel találkoztunk. Persze tucat másik manifesztuma van, még a szerelemek, test szerte.

Pillanatok alatt felvidít

A boldog párkapcsolat és csak úgy magában a szerelem is képes kiváltani az eufória érzetét. Erre a tudományos magyarázat az, hogy az  erős, intenzív érzések, az egyik ingerületátviteli neurotranszmitter a dopamin termelését fokozzák. Ez a hormon pedig azt az üzenetet közvetíti az agynak, hogy a várt jutalom már közel van.

Ilyen erős érzés a szerelem, így nem csoda, ha euforikus magaslatokba képes repíteni.

A fájdalom eltűnik

Számos tanulmány bizonyította, hogy a szeretett személy megpillantása, jelen léte is elég ahhoz, hogy a fájdalmat jobban viselje az ember. Ha pedig meg is érintheti a fájdalmat szenvedő fél, az az agyban a természetes fájdalomcsillapító hormonok termelődésének beindulását eredményezi.

Tehát, ezért lehetséges, hogy a szerelem fájdalmat is csillapít.

Turbó fokozatra kapcsol a vérkeringés

A szeretett személy megpillantása során adrenalin szabadul fel, aminek köszönhetően a vér és oxigén áramlása fokozódik az egész testben. Ennek látható manifesztuma, az arcra kiült pír.

A szív egészséges növekszik

A szív ellenállóbbá válik, ha az ember szerelembe esik. Egy kutatás nemrégiben kiderítette, hogy a házasságban élő emberek kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, mint az egyedülállók. Sőt a dohányzók aránya is kevesebb, ahogy a rossz szokásokat űzők száma is.

Az egész test bizsereg

A szerelem hatására felszabaduló adrenalin és norepinephrine hatására a testben olyan furcsa bizsergető érzések cikáznak át, mint a heves szívverés, az izzadó tenyér vagy épp a „pillangózó” gyomor.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)