Jump to content

Több lombikkezelést támogatna az állam

2017. 07. 26. 17:01

Mivel egyre több sikeres beültetés zajlott az elmúlt időszakban, így még inkább a lombikprogramok mögé állna az állam.

Az elmúlt hét évben az állam által finanszírozott meddőségi kezelések több mint egyötöde volt sikeres; a lombikkezelések kiterjesztéséről már megszületett a kormánydöntés, amely ebben a hónapban életbe is léphet - írta a Magyar Hírlap kedden.

Összesen 41 050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok. Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8895 (21,67 százalék) volt eredményes, ám figyelembe kell venni, hogy a tavaly végzett beavatkozásokból még nem születhetett meg minden gyermek – idézi a lap Rétvári Bencének, a humántárca parlamenti államtitkárának egy képviselői kérdésre adott írásos válaszát.

Az általa közölt adatok szerint 2010-től az elvégzett beavatkozások finanszírozása körülbelül 14,4 milliárd forintot tett ki, amibe nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai.

A Magyar Hírlap felidézi, hogy a lombikbébi kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei már ebben a hónapban hatályba léphetnek. Ezek része, hogy kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keretet, nőhet a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása, illetve annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, nem lenne felső limit.

(Forrás: biokalauz.hu;MTI | Kép: pixabay.com)