Jump to content

Lámáktól származó antitesttel válhat megállíthatatlanná az influenzaoltás

2018. 11. 12. 14:30

A menetrendszerűen felbukkanó vírusok ellen egyre nehezebb hatékonyan védekezni. A szélmalomharcban azonban váratlan antitest bukkant fel, ami tucatnyi influenzatörzs ellen képes védelmet nyújtani. De mégis miért olyan különleges?

Azon túl, hogy lámákban található, különlegességét az adja, hogy az egereken tesztelt molekula, hatásosnak bizonyult. De kezdjük az elején.

600 000+

Noha a vírusok már közel sem jelentenek halálhullámot világszerte, azért éves szinten, világszerte közel 700 000 ember fertőződik meg annak valamely válfajával. Az influenza elleni oltások persze nagyban hozzájárulnak, hogy ez a szám ne növekedjen, viszont ezek a készítmények csupán 60-70 százalékos védelmet nyújtanak a megbetegedéssel szemben.

Ami a jelenlegi időjárást illeti, ez nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is.

Azonban, egy új vírustörzs ellen aligha lenne azonnal bevethető oltás. Hacsak, a lámák nem nyújtanak segédkezet.

Lámákban az influenza elleni vakcina?

A New York Times számolt be róla először, hogy a láma antitestjével készült védőoltások sokkal hatékonyabban és sokkal szélesebb skálán mozgó vírustörzsekkel szembeni védelmet nyújtanak, mint az eddig ismert szerek. Az új vakcinát eddig egereken tesztelték, a fenti eredményekkel. Persze ez nem jelenti azt, hogy az embereken is kifogástalanul működne a dolog, de mindenképp előremozdítja a kutatásokat.

De, hogyan jön képbe a láma? Különböző állatok antitestjeit már számos betegség kezelése során bevetették. A teve antitestjeit a rákgyógyítás terén igyekeznek hasznosítani, míg a HIV ellen is voltak különböző állatokból származó antitestekkel próbálkozások.

Az influenza esetében a láma antitestje tűnik a leghatékonyabbnak, ugyanis az állatok számos variációjú antitesteket, kisméretű molekulákat termelnek, amelyek ezért sokkal jobban alkalmazhatók az eltérő molekulákkal történő egyesítés során.

A kutatók úgy nyerték ki az állat antitestjeit, hogy, különböző influenzavakcinákat adtak be nekik, ezt követően a lámák szervezete elkezdett antitesteket termelni, és ezeket nyerték ki az állatok véréből a szakemberek. Ezek között négy olyan molekulát fedeztek fel, amelyek több tucat vírustörzs ellen bevethetők lennének.

Az egyetlen kérdés azonban az, hogy mi történik akkor, ha az emberi szervezet betolakodóként tekint majd a lámától származó antitestekre, és megtámadja azokat? A kutatók jelenleg erre is keresik a választ.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)