Jump to content

Kávé vagy tea? Tudod, miért nem mindegy, mit kortyolsz reggel?

2017. 03. 07. 08:30

Eldönteni a tea vagy kávé vitáját olyan, mint eldönteni, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb. Mindkét forró ital rajongótábora saját választása a finomabb, jobb és egészségesebb, ám valójában a kettő közül az egyik magasan kenterbe veri a másikat.

Megszámlálhatatlanul sok érvet lehet felhozni a két ital mellett és ellen is, de lássuk, mit mond a tudomány, az italról, ami nélkül a britek nem lennének britek, és az italról, ami nélkül szürkén indulna a reggel.

A tea, a kávé, és az előnyeik

A tea alapvetően tartalmaz koffeint, persze a kávé okozta koffeinsokkot nem tudja überelni. Számos jótékony tulajdonsága van, például ha három csészével fogyasztunk belőle, szervezetünkben kevesebb gyulladás lép fel, valamint memóriánk is jobban fog működni.

Kifejezetten a zöld tea mondható agy és memóriabarát teafajtának, ugyanis azok, akik naponta több mint két csészével fogyasztanak belőle, kisebb eséllyel esnek áldozatául az öregköri elbutulásnak. De nem csak az agyat, a szívet is óvja, a teafogyasztók között a stroke kockázata redukálódik.

A kávé hasonlóan a teához, számos betegség előfordulásának szab gátat. A Diabetologiában olvasható publikáció szerint, a feketekávé fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Napi, akik napi három vagy annál több csésze kávét fogyasztottak 37százalékkal csökkentették a megbetegedés előfordulásának esélyét. Viszont az áldásos hatás csak akkor jelentkezik, ha sem tej, sem cukor nem kerül az italba.

A kávéfogyasztásnak felpörgeti az embert. Ezt mindenki tudja, de azt már kevesebben, hogy például elégeti a felesleges zsírt, azáltal hogy serkenti az anyagcsere folyamatokat. Egy 2011-es, nők bevonásával végzett harvardi kutatás arra is kitért, hogy a rendszeres kávézás 20 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulását, és 53 százalékkal az öngyilkosságra való hajlamot. A vizsgálat a jelenséget azzal magyarázta, hogy a koffein az agyat nyugalmi állapotba helyezi. Szintén a Harvard Egyetemhez köthető az a kutatás, mely azzal az eredménnyel szolgált, hogy a koffein csökkenti az ösztrogén és inzulin szintjét –ha azok túltermelődnek-, melyek hozzájárulnak a méhnyakrák kialakulásához. A 2009-es évektől kezdve több klinikai kutatás zajlott és zajlik a mai napig, melyek a kávét a Parkinson-kór, a májrák és II típusú cukorbetegség megelőzőjeként tűntetik fel.

De nem csak betegségmegelőző szerepe miatt hasznos, hanem azért is, mert elsődleges forrása lehet az antioxidánsoknak.

Külön jó, hogy a hátra maradt kávézaccot sokféle módon felhasznosítjuk. Készíthető belőle üzemanyag, de nagyon jó narancsbőr elleni kenceficét is lehet belőle csinálni. A kávéról azt tartják, hogy semlegesíti az alkoholt, ami nem igaz, viszont az klinikailag igazolt, hogy színes bögréből jobban ízlik a fekete. Ám fel kell készülni a legrosszabbra, mert a legkedveltebb kávécserje kihalófélben van.

A pro és kontra árnyoldala

A fentiekből kitűnik, hogy mindkettő igencsak sok jótékony hatással bír a szervezetre, főképp a kávé, persze a normális mennyiség elfogyasztása mellett! Ám, ahogy az lenni szokott, minden jó dolognak van egy sötét árnyoldala, amiről nem szívesen szól a fáma.

A tea rossz tulajdonságai közé például elsárgítja a fogakat, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nehezítik a növényekben található vas felszívódását. A kávé – ha túlfogyasszuk – szívdobogás érzetet, frusztrációt okozhat, nem beszélve arról, hogy magas koffeintartalma miatt, könnyedén hozzá lehet szokni.

A győztes

A BBC kutatása szerint, azonban a két ital közül csak az egyik a tuti befutó, dacára a másik számos jótékony hatásának, mégpedig a tea. A tea győzelmét azzal indokolják, hogy megkönnyíti az álomba merülést, jobb minőségű alvást garantál, mindemellett reggel is felébreszt, ám benne található koffeinmennyiség káros hatásait mégsem engedi szabadjára a szervezetben. Ez van, úgy tűnik a feketekávét, fekete teára kell cserélni az egészséges, és hosszú életért.

 

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com,)