A táplálkozási szokásokról készít felmérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a felmérés lényege az egészségvédelem és a szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén - közölte Vastag László,
Az avokádó teljesen univerzális növény. Egyszerre zöldség, gyümölcs és gyógynövény egyben, így talán senkit nem lep meg, hogy mennyire egészséges a belőle készült puding.
Kívül porhanyós ízeltes morzsatészta, belül omlós körte. Az egyszerűnek hangzó kombináció valójában maga a gasztronómiai csoda! Készítsd el, és magad is meg fogsz lepődni, mennyei ízvilágán.
A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a mindennapokban leginkább fogyasztott antioxidánsforrásokat és azok legjellemzőbb biológiai hatásait, valamint a fogyasztásukkal kapcsolatos hasznos tudnivalókat.
Az egyik legnagyobb táplálkozási tévhit, azt a már-már misztikusan hangzó hat óra utáni evést övezi. Szabad vagy sem? A szakértő válaszol!
A rendszertelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal.
Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés és főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek. Némelyek összetevői
Mindig újabb és újabb diéták hódítanak szerte a világon. A legújabb kutatások azonban úgy tűnik megmutatják végre a fényt az alagút végén. A kutatók meglelhették a biztos fogyáshoz a kulcsot.
Itt a nyár, a zöldségek, a gyümölcsök szezonja. Ezek a táplálékok bőségesen tartalmaznak élelmi rostokat, amelyek fontos összetevői étrendünknek, és a súlykontrollban is jelentős szerepet játszanak. Hogy miért? Erről Sárga Diána tájékoztatott, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.
Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélt.
Nagyon sok esetben az ember cukormentesen próbál étkezni az egészséges táplálkozás jegyében. Ráadásul, ha még olyan betegséggel is kénytelen együtt élni, mint az inzulinrezisztencia, akkor kiemelten fontos, hogy pontosan tudja, miben van cukor, mit kell kerülnie, és mivel érheti el az édes ízhatást a cukor nélkül. Mindemellett sokszor keveredik a cukormentes és a szénhidrátmentes étkezés kifejezése. Hogy mire jók a szénhidrátok, miben találhatóak meg, szükséges-e hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket fogyasztani arról Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.
Fejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt - hívja fel a figyelmet Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.