Szerkesztőség
2014.02.07.
Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád ügyvezető az MTI-vel. A projekt 232 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terven keresztül. A fejlesztés kidolgozására a BCE Innovációs Központ Nonprofit Kft.-vel alkotott konzorciumot a Bio-Fungi. A munka tavaly februárban kezdődött és 2015. június végéig tart.
Szerkesztőség
2014.01.29.
A bio üzemekben előállított teljes tej jóval több olyan zsírsavat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, mint a hagyományos tej - számol be kutatók eredményéről a New York Times.
Szerkesztőség
2014.01.20.
A svéd tanulmány következtetése alapján pusztán a bio jelző is elég volt ahhoz, hogy megváltoztassa a várakozásokat és ennek megfelelően az érzékelést. A biotermékek vonzereje abban rejlik, hogy az ilyen jelzővel ellátott gyümölcs, zöldség, tojás és hús általában növényvédő szerek, műtrágya vagy egyéb vegyszerek alkalmazása nélkül kerül a polcokra.
Szerkesztőség
2014.01.13.
Étkezéseink során nagyon sok olyan anyagot is beviszünk a szervezetünkbe, ami csak felesleges anyagként jelenik meg az élelmiszerekben, de az egészségünkre nincs jó hatással. Mik ezek az anyagok? Adalékanyagok, mint például az ízfokozók, vagy a felesleges sómennyiség – ezekből többfélét is tartalmaznak az áruházakban kapható élelmiszerek. Az olyan termékek, melyek csak „ízű” jelzéssel vannak ellátva, tipikusan a műanyag ételek közé tartoznak – ha fontos a szervezete egészsége, akkor az ilyen ételekkel, italokkal ne is foglalkozzon.
Szerkesztőség
2014.01.08.
Reményt keltőnek tartják az ombudsman korábbi állásfoglalását a kishantosi biogazdaságnál, amely új megvilágításba helyezheti a gazdálkodó szervezet által benyújtott keresetet is. „Minden esély megvan arra, hogy Kishantos a jövőben tovább működjön” – nyilatkozta Ács Sándorné.
Szerkesztőség
2013.12.18.
A napjainkban egyre gyakrabban hallott öko- vagy biopiacok elbizonytalanítják az embereket. Ha nem egy ilyen piacon vásárolok, akkor nem is ehetek egészségeset? A friss áruk fogyasztása mindenképpen ajánlott, de nem mindegy, hogy honnan szerezzük be azokat.
Szerkesztőség
2013.12.12.
Amikor szóba kerülnek a biotermékek, elég gyakran kételkedő, elutasító reakciókat váltanak ki az emberekből. Tipikus megjegyzés, hogy az a zöldség bio, amit éjjel permeteznek, vagy minek vegyek drága biót, ha úgyis minden más tele van káros anyagokkal. Ez a hozzáállás gyakran tájékozatlanságból, az ismeretlentől való idegenkedésből fakad, ugyanis ha megkérjük az illetőt, mondja el, szerinte mi a bio, kiderül, hogy pontosan nincs is tisztában azzal, mit nevezünk, mit nevezhetünk annak.