Szerkesztőség
2014.07.09.
Egészséges, könnyű, fehérjedús – a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32%-unk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket. Ugyanakkor, a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában. Az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.
Szerkesztőség
2014.07.03.
Josef Zotter és felesége, Ulrike 25 évvel ezelőtt alapította meg első cukrászdáját. A grazi cukrászműhely hátsó traktusában 20 évvel ezelőtt kezdtek kézzel készített csokoládét előállítani. Mára a kézzel készített csokoládék igazi kulttermékké váltak. Történetük által bepillantást nyújt egy izgalmas világba, ahol az újfajta ízek, új formák és művészi csomagolások mellett a fenntarthatóság is komoly szerepet játszik.
Szerkesztőség
2014.07.03.
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...).
Szerkesztőség
2014.06.30.
Magyarországon 130 ezer hektáron folyik biogazdálkodás, ez a terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a 35 százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát legeltetnek. Tolna megyében Tamási és Nagydorog környékén van hagyománya a biogazdálkodásnak. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösön is gazdálkodnak ezzel a módszerrel. A biokereskedelemben nagy jelentősége van a megbízhatóságnak, és ez kedvez a magyar termékeknek, melyeket a svájciak, az amerikaiak és a japánok előnyben részesítenek. Ez a fajta gazdálkodás nemcsak elhatározás kérdése, állítják a termelők, hiszen rendszeresen ellenőrzik őket a különféle biokontroll egyesületek.
Szerkesztőség
2014.06.27.
Táplálkozás–környezet–egészségügy–prevenció címmel tartott Miskolcon konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület országjáró körútja egyik állomásán. Érdekes témákat boncolgattak: például hogy mitől bio a bio vagy milyen beltartalmi értékei vannak az ökotermékeknek? Annak serkentésére, hogy változtatni lehessen a rossz táplálkozási szokásokon, az emberek közvetlenül találkozhatnak azokkal a biotermelőkkel, akiknek a termékei megfelelően elkészítve szavatolják az egészséges táplálkozást – mondta Kovács Magdolna, a program vezetője.
Szerkesztőség
2014.06.26.
A mezőgazdaságra építve keresik a közös gazdaságfejlesztési lehetőségeket a Nógrád megyei balassagyarmati kistérségben és a szlovákiai nagykürtösi járásban; megnyitották már a balassagyarmati termelői piacot és létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet is - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke szerdán. Medvácz Lajos - aki egyben Balassagyarmat polgármestere – elmondta, a kistérség 29 települését tömörítő egyesület és a nagykürtösi Középső Ipoly-Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség célja a két térség helyi forrás alapú gazdaságfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt, a programot a Visegrad Fund Strategic Grant támogatta.
Szerkesztőség
2014.06.23.
Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelő termékei, amelyek a gyanú szerint botulizmust okoztak - közölte a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ). Nem voltak bio (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, mivel nem tanúsította őket senki, de ezt nem is állították címkéiken; nincs tehát összefüggés a botulinum szennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak - közölte a szervezet. Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle terméket állít elő, a termékmintákat folyamatosan gyűjtik be.
Szerkesztőség
2014.06.23.
Táplálkozás–környezet–egészségügy–prevenció címmel tartott Miskolcon konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület országjáró körútja egyik állomásán. Érdekes témákat boncolgattak: például hogy mitől bio a bio vagy milyen beltartalmi értékei vannak az ökotermékeknek? A Kossuth Rádió Napközben című keddi adása ezt a témát járta körül. Az EGÉSZség = ÉRTÉK! Program több mint másfél évvel ezelőtt indult, egyik legfontosabb célja, hogy az egészségügyi dolgozókon és az orvosokon túlmenően eljusson a civil lakosság körébe is egy közvetlen fórum formájában.
Szerkesztőség
2014.06.19.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a konvencionális mezőgazdaság egyre környezetkímélőbb megoldásokkal bővült. A farmerek, növénytermesztők és agrárcégek által generált tudományos fejlődés eredményként az organikus farmok egyre kevésbé töltik be küldetésüket. A Sustainable Product Expo-t ennek kapcsán hívta össze aWal-Mart. A mezőgazdaságra értelmezett fenntarthatóságot gyakran kapcsolják össze a bio-, avagy organikus farmokkal. Sokan ezt tekintik a világ egyre növekvő népességének ellátásához a legcélravezetőbb szervezeti egységnek, ám az összefüggés támadhatóságát egyre több kutatás igazolja.
Szerkesztőség
2014.06.17.
A helyes táplálkozásról, az élelmiszerek minőségéről is szó volt az Egészség Érték konferencián. Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület a csaknem 20 szakmai előadás mellett bioélelmiszer bemutatóval és kóstolóval is várta az egészségügyi szakembereket a megyei kórházba. Az ételek és italok megfelelő arányú és változatos fogyasztásával minimálisra csökkenthető a betegségek kockázata. Csiba Gábor a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa ezért is javasolta, hogy vezessék be a hamburgeradót.
Szerkesztőség
2014.06.17.
Már mintegy 280 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a Mol a három éve indult kezdeményezésével, amellyel a lakosság környezettudatosságát szeretné ösztönözni. A használt a sütőolajat a Mol kijelölt benzinkútjain lehet leadni, az országos begyűjtésben az olajvállalat 178 kútja vesz részt. A begyűjtés ösztönzésére a MOL időről-időre nyereményjátékot is indít, az idei májusi kampányban rekordmennyiségű, több mint 20 tonna használt sütőolajat adtak le az ügyfelek, ami a megszokott havi átlag háromszorosa - közölte az olajtársaság vasárnapi közleményében.
Szerkesztőség
2014.06.12.
Egyre népszerűbb a fagylaltok kreatív dekorálása a pultokban, de nem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt - összetétele miatt - kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát, és oda kell figyelni például a gyümölccsel, vagy virággal történő díszítéskor - hívja fel a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.